THE STATE OF MIND. 

Amsterdam heeft ‘a new city maker’ Brian Juan Pedro, The Parkfather.

“Vroeger was ik een product van de buurt, nu heb ik een product voor de buurt en ver daarbuiten – BARTENDAZ -” 

Brian Juan Pedro heet hij, maar in Holendrecht heet hij Brasco The Parkfather. Brasco doet veel voor de wijk als grondlegger van Bartendaz Nederland en is een ontwerper. Hij ontwerpt buiten sporttoestellen ( Baradice ) die in parken en buurten komen te staan. 

In 2007 is zijn eerste Baradice ( stangen park ) aangelegd in Holendrecht. Zijn idee : energie omzetten in intelligentie. Hij werkt samen met firma Ijslander en verschillende architecten en projectleiders. In Nederland zijn al drie door-hem-ontworpen train toestellen aangekocht en binnenkort komen er 2 locaties bij in Amsterdam.

Hoe zou jij jezelf omschrijven ?

Ik ben Brian Juan Pedro, een nieuwe stadsmaker van Amsterdam, grondlegger van Bartendaz lifestyle en ontwerper van de eerste Baradice ( stangen park ) van Nederland. 

Waar ben je opgegroeid ?

Ik ben geboren op Curaçao, getogen in Amsterdam Zuidoost en woon in Holendrecht, één van de meest bekende stadswijken van de Bijlmer. Sinds 1989 ben ik geland in de Bijlmer, de plek wat mijn hart heeft. Hier heb ik kunnen ontwikkelen en ben ik gegroeid tot de man die ik nu ben, een autodidact met passie.

Wat doe jij als ‘ The new city maker‘  ( stadsmaker )

Ik ben ontwerper van buiten architectuur, waaronder train toestellen (stangen parken) en ik draag de toebehorende methodiek & lifestyle over aan individuen. Verder hebben we een platform met 10 andere makers die continu content blijven leveren voor de Bartendaz lifestyle.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Bartendaz?

Ik ben in aanraking gekomen met Bartendaz toen ik ongeveer 19 jaar was door een buurtjongen die 3 hoven verderop woonde van mij. We stonden een keer te chillen in de winkelcentrum dat was gewoonlijk in die periode als jeugd. De hele dag staan of zitten en maar blijven praten over het leven. Zodoende zei een buurtjongen op een dag dat ik een filmpje moest zien op YouTube. In het begin nam ik het niet echt serieus, maar mijn nieuwsgierige brein ging toch op onderzoek. Ik kwam een kale man tegen die op DMX leek. Hij was aan het trainen met blote borst en een aparte fysiek. Het zag er cool uit, maar dat was blijkbaar niet genoeg voor mij. Ik klikte op een andere filmpje en daar zag ik Bartendaz. Het was meer dan alleen trainen. Ik zag een beweging en dacht: IS KLAAR! Althans, dat dacht ik, niet wetende wat er allemaal te wachten stond qua ontwikkelingen en netwerken in het proces.

Wat leer je van deze lifestyle ?

Ik leer beter om te gaan met mijn karakter, attitude en persoonlijkheid. Tijdens de training kan je de man zijn, maar ik vind dat de constructieve handelingen ook dagelijks zichtbaar moeten zijn en dat maakt de levensstijl echt. Ik leer ook meer geduld te hebben en mijn discipline toe te passen wanneer het nodig is en niet zomaar je energie op te maken aan dingen die niet werken.

Heeft jouw deelname aan de lifestyle een invloed op je omgeving? Zo ja, welke?

In mijn buurt zijn we bekend als de sleutel-tot-succesfiguren, omdat we trouw blijven aan onze tradities ( Health is wealth & movement is medicine ). Door nu samen te trainen en te eten zijn we vaak als groep onderling anders geworden. Men is kritischer op zijn of haar eigen manier qua gezonde keuzes. A new way of critical thinking, waar we als individu alleen maar mentaal en fysiek sterker worden door elkaar wakker te houden met constructieve kennis over het leven.

Waarom leef je deze Bartendaz lifestyle ?

Ik leef deze lifestyle, omdat het past bij mijn state of mind, waarbij discipline hoog in het vaandel staat qua mentaliteit. Dat is een karakter van mijn opa dat ik blijkbaar heb geërfd. Wij doen dingen wat men nog nooit heeft gezien. Vooral van een figuur zoals ik. Door deze lifestyle hebben we ook buitenplatformen (stangen parken). De locaties verbinden mensen. Het is een perfecte fitness self empowerment platform. Als grondlegger doe ik het nu al 14 jaar. Ik ben mijn tienduizend uren craftmanship allang voorbij!

Wat houdt de Bartendaz lifestyle in volgens jouw ?

Voor mij is dit de fundament qua body mind & soul, want de zelfkennis die je krijgt door de natuurlijke bewegingen is qua impact op je dagelijks leven enorm. Hoe meer je jezelf kent, des te beter je gezondheidsbewustwording, dat is wat ik heb ervaren. Hoe meer ik ging focussen op wat ik doe en waarom ik het doe, hoe meer voldoening mijn lichaam eruit haalde. Sindsdien ben ik niet meer te stoppen. Ongeacht de reps en sets workout, of de flare qua excercise, is het meer dan de oefeningen die je ziet. De saamhorigheid en broederschap dat een wereldwijd community is geworden, is mooi om te zien. 

Wat voor een effect heeft deze lifestyle op jouw leven?

Mijn hele manier van denken en doen is snel veranderd. Als een autodidact komt het ook goed uit om stoom af te blazen en nieuw leven in te blazen, om vervolgens balans te creëren in mijzelf. Vroeger was ik een product van de buurt, nu heb ik een product voor de buurt en ver daarbuiten. Mijn familie ziet me ook veranderen van een jongen die begon met een hobby en die er nu werk van heeft gemaakt. Langzamerhand begrijpen zei het ook. BARTENDAZ is geen eendagsvlieg.

Hoe ben je officieel Bartendaz Nederland geworden ?

In Amerika hadden dr Goodbody en Giant Hassan Yasin, de founder van Bartendaz, mij in de gaten gehouden en later ook benaderd. Dit kwam mede door de manier waarop ik constructief te werk ging. Mijn focus was niet alleen op het trainen, maar ook op de filosofie erachter en vooral ook op een buitenplatform creëeren, waarbij men van alle leeftijden de lifestyle goed kan uitvoeren.

Wat doen jullie nu met de kennis van de lifestyle?

Wij doen als Bartendaz op dit moment vrij veel. We werken nu veel aan expose / content en daartussen pakken we reps en sets gedurende week. We zitten nu op een locatie met andere creatieve makers in het gebouw, genaamd Prospect eleven. Elke week geef ik les bij de Bartendaz Club @ Prospect Eleven , sessies voor jonge jeugd, beginners en gevorderden en natuurlijk ook aanbod om gewoon flex met vrienden en vriendinnen de sport te beoefenen. Samen transformeren wij de urban city met verschillende mensen van alle leeftijden en culturen. Dat verbreed je netwerk.

Verder zetten we ook met diverse partijen stangen parken neer, zodat er meer gebruik word gemaakt van de openbare ruimte. De klantenkring word steeds groter naarmate wij groeien.

Baradice ( Stangen parken ), kan je daar wat meer over vertellen?

Baradice is een park met stangen op verschillende hoogtes, lengtes en breedtes. Het is een idee dat nu een intellectueel eigendom is geworden.
Het is puur voor de drang begonnen, om een plek te ontwerpen waarbij ik zeker wist dat het een toegevoegde waarde zou zijn. Niet alleen voor de buurt, maar ook voor de maatschappij, want toen ik begon waren er geen stangen parken voor deze lifestyle.

Met mijn achtergond als timmerman & architect kan ik het timmermans oog toepassen aan mijn architectuur / authentieke ontwerpen. In combinatie met de  ervaring als beoefenaar kunnen we de juiste invulling maken, alleen en met project ontwikkelaars.

Wat heeft de Bartendaz lifestyle je voornamelijk bijgebracht? 

Voor mij is het bekendheid op verschillende niveaus. Ik word zelfs herkend door mensen die mij via via kennen. Dat laat me af en toe wel denken van: oké de impact word alleen maar groter! Dat had ik echt niet verwacht, waarbij ik nu steeds meer de vruchten van begin te plukken, puur door nieuwe netwerken. Mijn lichaam is ook sterker dan ooit. Dat is een feit. Mocht er een ongeval met me gebeuren dan is mijn revalidatie snel vanwege al de diverse oefeningen die ik doe, waarbij mijn lichaam een bepaalde stamina heeft opgebouwd Zo kan ik wel honderden voordelen van deze lifestyle geven.

Hoe heb je je voedingspatroon aangepast sinds je in aanraking bent gekomen met deze lifestyle?

Je eetlust veranderd, want je lichaam vraagt naar bouwstenen na een goeie sessie, dat soms uren kan duren. Dagelijks denk je ook anders over het eten, want in je achterhoofd weet je dat je elk moment een oefening kan doen wat een bepaalde energie vergt. We drinken ook veel meer juices. Dat houd ons lichaam licht en vitaal en zorgt voor een goeie boost of maaltijd. Het is maar net hoe je het maakt.

Je herstel met een goeie juice of maaltijd gaat ook sneller. En met goed bedoel ik voedsel zoeken wat je nodig hebt ( Less is more ). Ik heb ook veel vrienden en familie beïnvloed met hun keuzes zonder hen echt op te dringen. Het effect is aanstekelijk, vooral in deze tijden van veranderingen.

Wat zijn je toekomstplannen met Bartendaz & Baradice?

Het overdragen van de lifestyle, viraal gaan met onze digitale platform en reizen met de team. We hebben ook een paar mooie opdrachten klaar staan met grote partijen waar we nu nog niet echt over mogen praten. Dus ja, ik zou zeggen blijf de beweging volgen, want natuurlijk moet jij ook bewegen! 

Tekst : Reven Passial 

#MINDUP #BARTENDAZNL